Arheologia este stiinta de frontiera care studiaza urmele lasate de societatea umana. Pentru ca arheologia este o stiinta atat de complexa, ne place si o gasim deosebit de incitanta. Cu toate ca pregatirea noastra este legata de mediul geologic si ingineresc dorim ca experienta si cunostiintele noastre sa ajute la deslusirea tainelor trecutului.
Metodele moderne de analiza in arheologie se bazeaza pe metode geofizice, fie ca ele sunt la nivelul solului sau aeropurtate, metode ce au impact minim asupra siturilor si locatiilor.
In santierele arheologice este foarte important sa existe cat mai multa informatie obtinuta fara consecinte distructive. Datorita metodelor geofizice este posibila detectarea de structuri ingropate cum ar fi ziduri, fundatii, podele, drumuri, cuptoare, morminte, colibe, foste gropi, coline artificiale si santuri astupate.
Puteti descarca brosura cu serviciile oferite pentru arheologie la urmatorul link: BROSURA H2O ARHEOLOGIE.
Georadarul(Ground Penetrating Radar – GPR) este una dintre cele mai utilizate metode non-invazive de caracterizare a siturilor arheologice. In conditii optime geologice metoda georadar ofera cea mai mare rezolutie comparativ cu alte metode geofizice pana la adancime de 7-8 m. In santierele arheologice in care sunt planificate sapaturi, investigatiile georadar pot evidentia structurile ingropate si pot ajuta la planificarea excavatiilor, reducand astfel costurile lucrarilor. Investigatiile georadar ofera rezultate foarte bune la costuri mici si cu impact zero asupra structurilor si artefactelor.
Aplicatiile georadar pot sa ofere o imagine 2D sau 3D a mediului subtern, imagine ce poate sa fie interpretata cu usurinta de catre arheologi.
Georadarul (GPR) utilizeaza frecvente inalte (80 si peste 1500 MHz) de unde electromagnetice, transmise cu o antena radar. Pulsurile radar sunt reflectate de diverse interfete din subsol, iar acestea sunt detectate cu antena receptoare a radarului.
Metodele electrometrice masoara rezistivitatea electrica a materialelor din subsol prin injectarea unui curent electric de intensitate cunoscuta prin intermediul unor electrozi situati la suprafata terenului. Particularitatile mineralogice, texturate si structurale ale materialelor intalnite pe siturile arheologice determina distributia rezistivitatii astfel poti fi caracterizate structurile intalnite pe siturile arheologice.
Investigatiile de rezistivitate electrica pentru santierele arheologice indica diferente spatiale ale umiditatii sedimentelor.
Prezenta unor anomalii sau contraste in distributia pe orizontala si pe verticala a umiditatii indica prezenta unor structuri, zone areheologice sau artefacte ingropate.
Interpretarea rezistivitatii in profile si harti de distributie ofera o imagine asupra structurilor ingropate din santierul arheologic.
Metoda seismicii de refractie are o aplicabilitate marita in investigatiile de mica adancime fiind des utilizata in prospectiuni geologice hidrogeologice si arheologie. Principiul de baza al metodei consta in urmarirea si analizarea undelor ce se refracta pe suprafata de separare dintre doua medii.
Desi mai putin utilizat in arheologia de pe uscat (onshore) datorita complexitatii, costurilor ridicate si a rezolutiei scazute, metoda sesimica de refractie se poate utiliza in combinatie cu alte metode geofizice complementare (georadar, electric).
Metodele de determinare rapida a elementelor chimice pe probe de sol, material de constructie sau chiar artefacte este o metoda utilizata cu precadere in ingineria mediului, dar se poate utiliza cu succes si in arheologie.
Determinarea rapida a unor elemente precum fierul sau cuprul pot conduce la informatii valoaroase cu privire la asezarile din siturile arheologice.
Se pot determina rapid in teren urmatoarele componente: K, Ca, S, P, Cl, Ti, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Hg, As, Pb, Se, Rb, Sr, Zr, Mo,M Ag, Cd, Sn, Sb.
In functie de necesitatea si cantitatea de date culeasa de pe teren, realizarea si proiectarea unor baze de date geografice cu inglobarea tuturor elementelor este esentiala pentru analiza spatiala arheologica.
Masuratorile topo geodezice sunt esentiale pentru descrierea si caracterizarea unui ansamblu arheologic.
Tehnica permite in acest moment masuratori cu acuratete ridicata si timp de realizare rapid. Putem realiza masuratori topografice cu GPS-uri diferentiale (rezolutii centimetrice) sau cu statie totala, in functie de necesitatea impusa de santierul arheologic.