Inginerie Civila

Inginerie Civila

In proiectele de dezvoltare a infrastructurii cunosterea caracteristicilor geologice si hidrogeologice ale terenului ajuta la stabilirea deciziilor corecte in planificarea lucrarilor si la reducerea costurilor de executie si intretinere. Geofizica poate fi folosita pentru a strange informatii cu privire la incidentele naturale, precum cavitati, fracturi si falii sau structuri sedimentare neconforme ce pot produce probleme semnificative in cazul in care nu sunt detectate.

Alunecari de teren – investigatii electrometrice

inginerie_civila-alunecari_de_teren

Alunecarile de teren se pot preveni daca sunt facute din timp investigatiile necesare stabilirii conditiilor de aparitie si de dezvoltare a lor.

inginerie_civila-alunecari_de_teren_2

Prospectiunea geofizica este o metoda cu aplicabilitate foarte mare in descrierea si evaluarea cat mai exacta a caracteristicilor unei alunecari de teren, astfel se pot pune in evidenta suprafetele de alunecare si limitele alunecarilor de teren.

Structuri ingropate - investigatii electrometrice, GPR (ground penetrating radar)
inginerie_civila-gpr inginerie_civila-gpr_2

Cu ajutorul investigatiilor electrometrice si GPR (ground penetrating radar) se pot depista structuri ingropate de mari dimensiuni – tunele, incinte ingropate, canalizari, fundatii, etc.

Avantajele acestestor metode sunt date de rapiditatea evaluarii si costurile reduse, nefiind necesare investigatii directe invazive.

Monitorizare si testare hidrogeologica - teste de pompare si slug test

pozaTesteHidraulice

Testele de pompare constau in realizarea unui pretest, a unui test de eficienta si un test de performanta. Realizarea acestora ajuta la determinarea parametrilor hidraulici ai stratului acvifer, debitului si conditiile optime de exploatare ale acviferului. Parametrii hidraulici care se pot determina sunt conductivitatea hidraulica, permeabilitatea, transmisivitatea, coeficientul de inmagazinare.

Cu ajutorul acestor investigatii se pot realiza studii de alimentare cu apa, studii de decontaminare pentru determinarea directiei si/sau vitezei de propagare a contaminantului.

slug6

O alta metoda de caracterizare a unui sistem acvifer este reprezentata de slug test. Acesta permite determinare in-situ a parametriilor hidraulici si poate fi efectuat prin introducerea unui tub, al carui volum dislocuit se cunoaste, in put sau prin injectarea de apa sub o presiune cunoscuta in stratul acvifer. In functie de proprietatile hidraulice ale mediului va fi influentata perioada de revenire a nivelului hidrostatic, astfel se determina valoarea conductivitatii hidraulice, transmisivitatea, coeficientul de inmagazinare.

 

slug test2

Investigatie video - tubulaturi inclinometrice

Investigatie video

Investigatiile video ajuta la inspectarea starii coloanei putului/forajului prin observarea fisurilor sau cantitatea depunerilor. Se pot observa nivelul hidrostatic al apei, starea de functionare a filtrelor si existenta eventuala a unor obiecte straine.

 

MASW

Investigatiile seismice sunt bazate, in general,  pe reflectia sau refractia undelor si pot oferi informatii pe o adancime de cateva zeci sau sute de metri. Aceste investigatii sunt realizate la frecvente mai mari de 50 Hz. MASW (Multi-Channel Analysis of Surface Waves) foloseste frecvente mult mai joase (intre 1 si 30 Hz), iar investigatia se face pe o adancime mult mai mica (de la cativa metri la zeci de metri).

Unul din cei mai importanti paramentrii in inginerie este modulul de forfecare, acesta este direct legat de rezistenta (rigiditatea) unui material. Astfel viteza undelor de forfecare devine un indicator direct al rezistentei terenului (utilizat in general pentru obtinerea capacitatii portante).

MASW (Multi-Channel Analysis of Surface Waves) incearca sa utilizeze proprietatea de disperie a undelor pentru realizarea profilului vitezelor undelor de forfecare pe adancime in profile 1D, 2D sau 3D.

Pentru inregistratea frecventelor este folosit un sistem de achizitie format din 24 de geofoni.

Metoda MASW (Multi-Channel Analysis of Surface Waves) este mult mai eficienta in zonele urbane sau zonele care prezinta trafic fata de investigatiile sesimice bazate pe reflectie si refractie datorita raportului semnal/zgomot, peste 60% din energia seismica generata prin surse de impact se propaga sub forma undelor de suprafata.

Undele Rayleigh au vitezele de propagare cele mai mici prezentand un avantaj in cadrul metodei, acestea fiind foarte usor diferentiate pe inregistrarea seismica fata de undele refractate si reflectate.  Aceste unde sunt similare cu valurile oceanelor sau marilor inainte de a se sparge de linia tarmului, cu miscari verticale si orizontale, intr-un plan vertical cu directia deplasarii undelor.
multichannel

Monitorizare hidrogeologica cantitativa
Determinarea conductivitatii hidraulice in - situ