Resurse de apa

Resurse de apa

Resurse-de-apa6

Apa este o resursa naturala regenerabila, vulnerabila si limitata, un element indispensabil pentru viata si societate, materie bruta pentru activitatiile antropice, sursa de energie si mijloc de transport, element vital in pastrarea echilibrului ecologic. Gestiunea cantitativa si calitativa durabila si corecta a acestei resurse trebuie sa se bazeze pe analize, studii si modele viabile si stiintific corecte.

Geofizica de sonda

geofizica-de-sonda

Investigatia geofizica de sonda (carotaj geofizic) este necesara pentru determinarea exacta a structurii litologice, a grosimii orizonturilor poros-permeabile (acvifere). Echipamentul permite o investigatie pana la 350 m adancime.

Pompari experimentale

Pompari-experimentale2

Efectuarea testelor de pompari experimentale duc la determinarea parametriilor hidrodinamici ai structurii acvifere prin stabilirea unor relatii intre debitele pompate si denivelarile inregistrate in foraje.

Parametrii hidrogeologici care pot fi calculati prin prelucrarea si interpretarea datelor rezultate in urma pomparilor experimentale sunt conductivitatea hidraulica, transmisivitatea, coeficientul de inmagazinare si raza de influenta.

Monitorizare hidrogeologica cantitativa

Investigatii video integritate put de apa

video_for

Forajele de alimentare cu apă (puțuri de apă) sunt lucrări ascunse ce reprezintă în multe situații sursa de apă pentru activități domestice sau industriale. Datorită caracterului de lucrare ascunsă verificarea integrității și a corectitudinii execuției este greu realizat. O serie de teste (pompare) sau verificări (cantitatea de nisip din apă) pot conduce la acceptarea și recepția forajelor. Aceste teste și verificări se pot realiza doar în momentul recepției și nu reprezintă întotdeauna o imagine clară a construcției în sine (poziția exactă a zonei filtrante, integritatea fizică a tubulaturii de foraj, etc.).

Inspecția video a forajelor poate constitui un instrument facil pentru recepția în bune condiții a forajelor pentru alimentarea cu apă sau monitorizare. Se evită astfel recepția unor foraje neconforme ce au o durată de funcționare mică.

Avantajele utilizării inspecției video ca instrument în acceptarea și recepția forajelor de apă și de monitorizare

  • Costuri reduse în comparație cu costurile privind curățarea, desnisiparea sau alte lucrări de reabilitare a forajelor;
  • Identificarea exactă a integrității coloanei de tubaj;
  • Timp redus de realizare a inspecției video.
  • Identificarea exactă a unor obiecte/instrumente aflate în foraj.

Detalii tehnice:

  • Inspecția video se realizează pe tubulaturi de minim 75 mm diametru nominal;
  • Inspecția video se poate realiza pentru: puțuri de apă, foraje de monitorizare, foraje inclinometrice, foraje de epuizment, piezometre, foraje de observație.
  • În timpul filmării se înregistrează automat adâncimea la care se află camera;
  • În timpul filmării operatorul poate să identifice și să puncteze anumite defecte sau neconformități;
  • Filmările se predau pe suport digital împreună cu un raport ce conține informații și caracteristicile întâlnite.

Masuratori hidrologice - determinarea debitului lichid
untitled-1